Kaart van Senegal

Leerherbergen in Senegal

Bamba Thialène

De leerherberg van Bamba Thialène die wordt beheerd door een UNECSO club, is in 1997 geopend in het kader van de "caravan d'Alphabétisation en is gerealiseerd met steun van de Federatie van Japanse UNESCO clubs. Bamba Thialène is een landelijke gemeenschap waar de verbouw van pindaplanten en millet de belangrijkste activiteiten zijn. Zij is via een piste van 22 km verbonden met Koumpentoum en ligt ten zuiden van de grens met Gambia.

Bakoum

Bakoum is een dorp dat ligt in de plattelands gemeente van Djiendré, gelegen op 1,5 km van Sédhiou.

Geraliseerde projecten

  • aanleg van electra in de leerherberg
  • het geven van cursussen op het gebied van PC gebruik.
  • uitreiking van certificaten aan de deelnemers van de cursussen.
  • er is een bibliotheek geopend.

Chérif Lo


Na de verklaring om "onderwijs voor iedereen" te bevorderen is de leerherberg van Chérif Lo de eerste die in Senegal en Afrika is gebouwd na passage van de caravaan voor de alfabetisering.

Zij is gebouwd in 1990 en in juli geopend door mevr. Annimata Fall, in die tijd minister belast met alfabetisering en nationale talen.

De leerherberg wordt beheerd door de locale UNESCO club van Cherif Lo, die bekend staat om hun inspanningen in de stijd tegen anafabetisme en de versterking van de bekwaamheden voor volwasenen.

Verder zijn zij lid van de federatie van Senegalese UNESCO clubs, lid van het bestuurscollege van de nationale coordinatie van uitvoerenden op het gebied van alfabetisering (CNOAS) en van de nationale coordinatie van onderwijs voor iedereen (CNEPT).

Deze leerherberg is erg strategisch gelegen door haar positie en haar toegang naar de route nationale no. 2 (Dakar/St. Louis) en tussen Thies en Tivaouane en gesitueerd tegenover een informele ambachts markt.

Op Google Earth is de leerherberg te vinden op 14gr35'45"noord en 16gr51'59"zuid.

De leerherg is te bereiken via: E-mail: mbackeyade2011@yahoo.fr
telephone: 77 630 70 89.

Dabo

Deze leerherberg is een steunpunt voor het alfabetiseringsprogramma in Senegal. Zij functionnert sinds 1996 en wordt beheerd door een groep vrijwilligers die zich tot een club hebben verenigd. Deze club benoemt de coordinator die de activiteiten van de club begeleidt. Hij ontwikkeld o.a. programma's voor alfabetisering.

Dankzij "la caravane d'alphabetisation" en met steun van de Zonta club uit Mergelland (Maastricht) werd deze leerherberg gerealiseerd. De leerherberg biedt aan de bevolking een bibliotheek aan en een ontmoetingsruimte. Op 31 december 2003 hadden zich 3820 personnen ingeschreven voor deelname aan een activiteit.

De leerherberg bevindt zich in de sous-prefrecture van Dabo, op 685 km van Dakar op de weg naar Tamba en op 54 km op de weg (N6) naar Kolda.Op Google Earth is de leerherberg te vinden op 12gr52'noord en 14gr28'west.

Behalve de activiteiten op het gebied van alfabetisering en post alfabetisering ligt de aandacht van de leerherberg op het gebied van de gezondheid (Aids, malaria), bescherming van het milieu en alfabetisering van doofstommen.

Diarère

De coördinaten zijn 14°26’31”N 16°28’51”W. (bezoek locatie per Google Earth) economische bronnen van Diarrère: landbouw in regenseizoen en veeteelt.

De leerherberg wordt beheerd door de UNESCO club van Diarrère geassisteerd door een plaatselijk comité (CLA)

De eerste gebouwtjes werden gerealiseerd in 1990 met een donatie van het UCN die ook de muur rond het terrein financierde in 2006 en een tweede ruimte (préau) in 2011.

Gedurende de eerste jaren van haar bestaan begeleide deze Leerherberg een programma van alfabetisering voor vrouwen. Momenteel zijn er twee activiteiten die domineren:

  • - de alfabetisering van doven door midd el van gebarentaal.
  • - de bevordering van het lezen door de jeugd.

Met verschillende activiteiten ontwikkelt de Leerherberg zich tot een sociaal-cultureel centrum van de plaatselijke gemeenschap.

Voor alle inlichtingen en voorstellen neem contact op met de coordinator van deze leerherberg:

via E-mail: fatick@yahoo.fr.

per telefoon: 00 221 (77.578.38.26

Horéfondé

Horéfondé is een dorp gelegen aan de N2 op ca 650 km van Dakar. Het is het eerste dorp uit de regio Matam komende vanuit Podor en bevindt zich op 70 km vanaf de hoofdstad van de Region: Matam. De voornaamste activiteiten van deze regio zijn landbouw en veeteeld. De leerherberg is in 1994 gerealiseerd en wordt een UNESCO club beheerd die vooral actief is op het gebied van alfabetisering in de taal Poular en de vorming d.m.v. workshops. De club is lid van CNOAS (Coordination National des Operateurs en Alphabetisation du Senegal) en heeft de functie van penningmeester en is belast met de organisatie van de regionale afdeling. In 2005 is een nieuw elan gegeven aan de activiteiten van de leerherberg.

Keur Madiabel

In 1993 is begonnen met de bouw van de leerherberg en deze werd in maart 1994 geopend door de hr. Ndoye, op dat ogenblik minister van alfabetisering en nationale talen. Deze leerherberg werd in 2000 tijdens de openingsceremonie van de beurs over didactische materialen in Keur Madiabel gedoopt door Moussa Marone. Moussa Marone was de eerste beheerder van de leerherberg die veel van zijn tijd heeft gewijd aan Alfabetisering.

De leerherberg van Keur Madiabel bevindt zich in de regio Kaolack, het departement van Nioro du Rip, het arrondissement van Wack Ngouma en op 33 km van Kaolack. Op Google Earth zijn de coordinaten: Noord 13 graden 50'en West 16 graden 03'.

Malika

Deze leerherberg funktioneert sinds 1995. Zij is gerealiseerd met steun van de federatie van Japanse UNESCO clubs terwijl de uitbreiding is gefinancieerd door het UNESCO centrum te Amsterdam en de plaatselijke gemeenschap. De leerherberg wordt beheerd door een UNESCO club die uit 5 leden bestaat waaronder drie vrouwen die hier hebben geprofiteerd van de cursus alphabetisering. Sindsdien is de leerherberg van Malika een gemeenschapcentrum voor informatie geworden die door jonge mensen wordt bezocht. Alle voorziene activiteiten zijn aan de lokale werkelijkheid aangepast. Zij zijn bekrachtigd door de plaatselijke steuncommissie (C.L.A.), ten einde de inbedding te waarborgen binnen de andere activiteiten in deze voorziene plaatsen. De leerherberg bevindt zich op 22 km van het centrum van Dakar en op ca 8 km van de Atlantische oceaan. De leerherberg biedt de bevolking een bibliotheek aan waar zich 6240 mensen hebben ingeschreven en de oprichting van een leeskring tot gevolgen heeft.

Ndondol

In bewerking.

Pare Cissé

In bewerking.

Thionk Essyl


De leerherberg bevindt zich op 45 km van het depatement van Bignona en op 72 km van de administratieve hoofdtstad Ziguinchor. Verder ligt het in het haart van de "Bloof" tussen de dorpen Djimande ten oosten ervan, Mlomp ten noorden ervan, Ediamath ten zuiden ervan en een uitgestrekt mangrove gebied die reikt tot de eilanden Karone en Niomoune.

De leerherberg is gebouwd in 1992 en op 24 april 1994 ingewijd door mr. Mamadoe Ndoye, oud gedelegeerd minister belast met alfabetisering en nationale talen.

De bouw is gerealiseerd dankzij steun van het UNESCO Centrum Nederland en wordt beheert door leden van de plaatstelijke UNESCO club.

De leerherberg heeft 35 leden die bestaan uit leerkrachten voor middelbaar- en lageronderwijs, maar ook vertegenwoordigers op het gebied van gezondheid, ontwikkeling, veeteelt en andere sociale beroepen. De leerherberg is autonoom maar verbonden aan de FSCU (Fedreratie van Senegalese UNESCO Clubs).

Op Google Earth vindt u de leerherberg op 12gr46'noord en op 16gr30'west.

terug